Presbiopija ali starostna daljnovidnost

Starostna daljnovidnost je običajna posledica staranja. Med 40. in 45. letom nam začne pešati zmožnost ostrenja pri gledanju stvari na blizu. Če ne uporabljamo očal za korekcijo presbiopije se lahko pojavijo glavoboli.

  • med 40. in 45. letom prizadane skoraj vse ljudi
  • težko izostrimo majhne črke, na primer sestavine na izdelkih
  • glavobol, utrujene in pekoče oči

Že iz imena se razbere, da je starostna daljnovidnost povezana s staranjem. Vsi poznamo koga, ki za bolj ostro sliko telefon ali časopis odaljuje od oči. Tako stanje je posledica zmanjšane prožnosti očesne leče. Zaradi česar očesne mišice ne morejo več prilagoditi leče, da bi izostrili sliko bližnjih predmetov.
Po 40. letu starosti, se s starostno daljnovidnostjo srečamo skoraj vsi ljudje. Stanje napreduje počasi, približno pol dioptrije na pet let. Zaradi počasnega napredovanja presbiopije si lahko na začetku uspešno pomagamo s pripiranjem oči, povečevanjem črk na telefonu, ali oddaljevanjem teksta, sčasoma pa tudi kombinacija vseh ne pomaga več. Takrat je skrajni čas za naslednji korak.

Kako si lahko olajšamo starostno daljnovidnost?

Starovidnost kot jo tudi imenujejo nekateri najpogosteje lajšamo s tako imenovanimi bralnimi očali. To so tista, ki jih nekateri nosijo na koncu nosu, da lahko na daljavo gledajo čeznje. Kakšna očala se izbere za korekcijo presbiopije je odvisno od spremljevalnih stanj oči posameznika, ter njegovega življenjskega sloga in poklica, ki ga opravlja. V primerih ko se posameznik prvič srečuje s potrebo po očalih in za gledanje na daljavo ne potrebuje očal, takrat so najenostavnejša rešitev bralna očala. Ta so enostavna enožariščna očala z nizkimi okvirji, ki omogočajo neoviran pogled čez okvirje na daleč, hkrati pa s pogledom navzdol skozi leče, omogočijo korekcijo vidne ostrine pri branju teksta, ki ga držimo v rokah.
Vsekakor novo stanje zahteva nekaj malega prilagajanja predvsem, če v življenju nismo vajeni rokavanja z očali.

Tudi povečevalno steklo je rešitev. Omejitev povečevalnega stekla je, da ga moramo ves čas držati z eno roko.

Kadar se presbiopija pojavlja ob daljnovidnosti ali kratkovidnosti (ko nosimo očala že od prej), je potrebno novo stanje starostne daljnovidnosti upoštevati v kombinaciji z obstoječimi stanji in temu prilagoditi tudi očala. V tem primeru lahko izbiramo med več vrstami večžariščnih očal. Na tem mestu je težko posplošiti smernice katera očala so v čigavem primeru najustreznejša. Najlažje je, da se osebno oglasite pri nas v Optiki Vsevid, kjer vam po opravljenem celovitem pregledu oči in predpisu ustrezne terapije za vaše stanje oči svetujemo pri izbiri očal glede na vaše potrebe in zmožnosti.

V zadnjih letih se pojavljajo tudi kontaktne leče za korekcijo starostne daljnovidnosti. Uporabnost slednjih je v največji meri odvisna tako od stanj oči vsakega posameznika, kot tudi zahtev, pričakovanj in priložnosti za katere uporabnik potrebuje korekcijo presbiopije s kontaktnimui lečami. V Optiki Vsevid imamo na voljo testne sete sedmih največjih proizvajalcev kontaktnih leč, med katerimi lahko izberemo najprimernjše za vsakogar.

Nenazadnje je starostno daljnovidnost možno korigirati tudi s kirurškimi posegi. Glede vaše primernosti za kirurško korekcijo, vam lahko naši okulisti nepristransko svetujejo katera vrsta korekcije je za vas najprimernejša.

Kakašne so posledice presbiopije?

Pogosto se zgodi, da z obiskom okulista in optika pri starostni daljnovidnosti odlašamo predolgo. Tako pridemo do ustrezne obravnave šele ko se nam začnejo pojavljati glavoboli, utrujene ali pekoče oči. Le ti so namreč posledica napenjanja oči, da bi izostrile česar ne zmorejo več. V izogib naštetim težavam vam svetujemo, da nas ob spremembah vidne ostrine pokličete in z veseljem vam bomo svetovali kaj lahko storite, da težave rešite.